Lust jij haring met uitjes? Veel buitenlanders walgen ervan en laten we eerlijk zijn, het heeft een aparte smaak. Zo zijn er in andere landen ook delicatessen die je hoogstens één keer en dan nooit meer wil proeven. Aan de andere kant, misschien vind je wel je nieuwe lievelingseten.
Meestal eet je eieren specifiek ZONDER kuiken erin, maar in de Filipijnen hebben ze een gerecht gemaakt van een eendenkuiken dat nog in het ei zit. Het ei wordt eerst zacht gekookt en daarna pel en eet je het snavel en al op. Meestal wordt deze delicatesse verkocht als streetfood, maar het komt ook voor dat je het in restaurants als voorgerecht kan bestellen.
Insecten eten is in sommige landen heel normaal en in Japan hebben ze een manier bedacht om van wespen een snack the maken. In het dorpje Omachi besloten een wespenliefhebber (??!) en een bakker hun passies te combineren en voila, wespencrackers. De koekjes zelf zijn zoet maar de wespen smaken naar verbrande rozijnen en geven het geheel een bittere, zure smaak. Zorg wel dat je een tandenstoker hebt want de pootjes en vleugels kunnen vast komen te zitten tussen je tanden.
Nutria is de naam van een knaagdier dat in de moerassen van de Verenigde Staten leeft. Ze zien er uit als bevers maar zijn verantwoordelijk voor vernieling van gewassen en grote stukken bos. In het verleden hebben de Amerikanen een leuke oplossing bedacht, namelijk vangen en opeten. Er zijn meerdere manieren om het ongedierte te bereiden waarvan barbecueën de meest voorkomende is. Nutria is niet echt een hit in restaurants, maar ze worden wel veel gebruikt voor het maken van dierenvoer.
In het kort, Surströmming is haring in een blikje, maar er zit meer achter; de vis is namelijk gefermenteerd. De vis zelf wordt op brood gegeten maar zodra je het blik opent komt er een geur uit die zo intens vies is dat je je best moet doen om niet over je nek te gaan. Liefhebbers van deze Zweedse delicatesse raden zelfs aan het blikje altijd buiten open de maken, anders kan de geur in je meubels en kleding gaan zitten.
Dit is geen eten, maar een speciale koffieboon uit Azië. Ook wel civetkatkoffie genoemd, de bes wordt eerst opgegeten door de Aziatische civetkat en komt er dan aan de andere kant weer uit. De bonen worden vervolgens schoongemaakt en geroosterd zoals andere koffiebonen. Deze kattenkeutelkoffie heeft een unieke smaak en is veel geld waard, namelijk € 200 per kilo! De dieren worden vaak in gevangenschap gehouden onder slechte omstandigheden, maar het is ook mogelijk om de boon van wilde civetkatten te kopen, je betaald dan wel al gauw € 5000 per kilo.
Kaas, je kent het wel, maar deze kaas uit Sardinië is een ander verhaal. Het wordt gemaakt van rottende schapenmelk met daarin levende maden. Deze helpen bij het fermentatieproces en het resultaat is een zachte kaas die mogelijk schadelijk is voor de gezondheid. De maden horen te leven tijdens het eten, als ze dood kan het namelijk voedselvergiftiging veroorzaken. Hierdoor heeft er op deze kaas een tijd een verbod gestaan in de Europese Unie, maar deze is opgeheven omdat het om een traditionele delicatesse gaat.
Sago wormen zijn de larven van een snuitkever (die overigens ook gegeten wordt) en je kan deze delicatesse zowel rauw als gebakken eten. Rauw/levend bijt je de kop eraf en eet het lichaam en is het het vooral slijmerig, maar als je de larven bakt of frituurt krijgen ze een smaak vergelijkbaar met bacon.