HOE DAN? De mysterieuze feiten over 6 BIZARRE natuurlijke verschijnselen

Dat we hier op deze wereld prachtige landschappen hebben wist je al, maar er zijn er ook een aantal waar je van denkt, huh, hoe kan dat dan. Vreemde natuurlijke fenomenen waarvan soms wetenschappers verstelt staan hebben we ook, en best veel. Om je een idee te geven over hoe bizar het kan worden hebben we er hier 6 op een rijtje gezet

Het Kawah Ijen Meer in Indonesië

Je vind dit bergmeer op het Java-eiland aan de voet van de Kawah Ijen vulkaan. Jaarlijks reizen hier veel mensen naartoe om die vulkaan te bezoeken en weten niet dat hier ook een meer is. In deze vogelvluchtfoto is het niet te missen, maar vanaf de grond is het verborgen in een krater, alleen te herkennen aan de opstijgende rook.

Het speciale aan het meer is is dat het een felle turquoise kleur heeft, en niet zoals je dat ziet on tropische stranden. Daar is het water blauw omdat het heel helder is en afsteekt tegen het witte zand, maar in het Kawah Ijen Meer is het water ondoorzichtig en zelf blauw. Dit komt door deeltjes in het water die normaal diep in de grond zitten, maar door de vulkanische activiteit naar het oppervlakte worden gebracht. Blauw plus geel maakt groen, en dat is wat hier gebeurt: de vulkaan onder het meer blaast constant geel zwavel het meer in, en in het water zitten metaaldeeltjes met een blauwe kleur opgelost.

De rook die aan een kant van het meer de rotsen uitkomt neemt ook zwavel met zich mee, wat het gesteente eromheen geelt kleurt. En daar houdt het niet bij op, want zodra die zwaveldeeltjes  in aanraking met de lucht komen geven ze wat lijkt op een blauwe vlam af!

De Feeëncirkels in Namibië

In de droge graslanden van de Namibwoestijn vind je een vreemd verschijnsel; in het gras zijn namelijk miljoenen ronde stukjes grond waar niets groeit. Deze zijn tussen de 2 en 12 wijd en liggen netjes verspreid over vierkante kilometers aan land. Waar we weten waarom het Kawah Ijen Meer blauw is is hier het mysterie nog niet opgelost, maar dat houdt wetenschappers natuurlijk niet tegen als het op bedenken van theorieën aankomt

feeencirkel namibie

Een daarvan was dat de grond radioactief is en dat daardoor de groei van plant verhindert, maar dit is niet de meest gangbare van de theorieën. De volgende is dat zandtermieten onder de grond de wortels van planten doorknaagt en daarmee de plant zelf dood.

feeencirkel

Twee andere gaan over giftige planten: 1 is dat er op de plekken waar nu de cirkels zijn vroeger sterk giftige bosjes stonden en toen die dood gingen de grond met gifstoffen hebben verzadigt. Wat nu de meest gangbare theorie is is dat omdat er maar heel weinig voedingsstoffen voor de planten in de bodem zitten er rondjes ontstaan waar deze op zijn.

Pink Lake Hillier in Australië

De bossen in het westen van Australië verbergen een mysterieus meer en de reden dat het speciaal is is dat het felroze is! Het word door een strook land gescheiden van de zee, maar het meer zelf heeft een hogere zoutconcentratie. Net zoals in de Zwarte Zee blijf je daardoor drijven en het leuke is, het water is niet giftig dus je kan hier zwemmen!

lake hillier

Ook hier is het niet duidelijk waar dit fenomeen door komt, maar er wordt gedacht dat het komt door algen die een rood-roze pigment maken om als natuurlijke zonnebrand te gebruiken. Een andere mogelijke oorzaak zou zijn dat er micro-organismen in het water leven die in groepen roze lijken.

Rode waterval op Antarctica

Deze waterval wordt ook wel Blood Falls genoemd en met goede reden. Het water heeft een lugubere rode kleur wat de omliggende sneeuw en het water eromheen ook een rode gloed geeft. Gelukkig is er een verklaring en zijn er geen enge dingen aan de hand hier.

blood falls
Credit: Peter Rejcek, National Science Foundation

Ongeveer 2 miljoen jaar geleden bevond zich daar een meer met een zeer hoog gehalte aan zout en mineralen, maar toen werd deze overdekt met ijs. Het meer bestaat nog steeds, nu dus ondergronds. Door kleine scheurtjes in het ijs kan het water toch het oppervlakte bereiken en door chemische reacties kleurt het donkerrood als het in aanraking met de lucht komt.
 

Sailing Stones in de Verenigde Staten

In het Death Valley National Park in Californië vind je rotsblokken met een lang spoor achter zich. Ze hebben dus grote afstanden afgelegd en dat lijkt onmogelijk, want vele zijn heel zwaar, tot wel 300 kilo. Geen windstoot is sterk genoeg om zo’n een steen vooruit te blazen, en bovendien zou die wind het spoor makkelijk wegblazen.

sailing stones

Mensen hebben allemaal theorieën bedacht over hoe deze rotsen zich langzaam verplaatsen, van magnetische velden, kleine maar sterke wervelwinden (Dust Devils), aliens en mensen die een streek uithalen om iedereen te verwarren. Uiteindelijk is er toch de echte verklaring gevonden, door niemand minder dan een NASA wetenschapper. Wat er gebeurt is dat s’winters hier in de vallei water ligt. Dit bevriest om de rotsblokken heen terwijl het water van het meer nog niet bevroren is. IJs drijft, dus de rotsblokken zijn ineens niet meer te zwaar om verplaats te worden en kunnen door milde wind al in beweging gebracht worden. In de lente ontdooit alles weer is de rots weer en stukje verder gezeild.

Zeevonk 

In de zomer geeft het water op sommige stranden licht, veroorzaakt door miljarden plankton. Dit komt voor op veel plekken op de wereld, maar het is vooral goed te zijn in warme gebieden omdat de hoeveelheid plankton daar groter is. In Nederland komt het ook voor, maar vaak 1 of twee nachten per jaar, terwijl op stranden op de Maledieven het soms een maand aanhoud.

De reden dat deze plankton licht afgeven is dat het hun beschermt geven hongerige kleine vissen. Als het water rond de plankton snel beweegt geeft het lichtflitsen af dat vervolgens grotere vissen aantrekt om de kleine op te eten of weg te jagen. Die vissen hebben geen interesse in plankton en moeten het hebben van grotere prooi. De plankton geeft dus licht als het water eromheen verstoort wordt en golven staan niet still, dus vandaar dat deze licht geven maar verder de zee in de gloed niet aanwezig is.

zeevonk

 

Eervolle vermelding:

Playa del Amor is een uniek strand dat je vind op de Marieta-eilanden die een paar kilometer van de kust van Mexico liggen. Nu is het een nationaal park, maar vroeger werd het gebruikt door het leger om bommen uit te testen, waardoor er nu grote kraters in de steen zitten. Een daarvan is alleen te bereiken via een tunnel onderwater, maar dat houdt toeristen niet tegen. Lees hier meer over verborgen stranden.

playa del amor

 

Onze nieuwe

Deals

V/A

148

Wauw! 4 daagse stedentrip Lissabon inclusief vluchten en verblijf v/a €148

V/A

301

Ontdek CANADA voor een super prijs! Retourvluchten naar Montreal v/a €301

V/A

185

Lekker genieten op CORFU in heerlijk 4**** verblijf + vluchten & transfer 8 dagen slechts...

V/A

199

Heerlijk naar de Algarve! Geniet van een 6-daagse LUXE zonvakantie in Portugal v/a €199

V/A

177

Zonvakantie Tenerife! 7-daagse vakantie inclusief vluchten en verblijf v/a €177

V/A

123

SUPERCHEAP! 4 dagen Stedentrip Valencia: hotel & vluchten v/a €123

Het Laatste

NIEUWS

...
Spooksteden

Dat we hier op deze wereld prachtige landschappen hebben wist je al, maar er zijn er ook een aantal waar je van denkt, huh, hoe kan dat dan. Vreemde natuurlijke fenomenen waarvan soms wetenschappers verstelt staan hebben we ook, en[..]

...
5 mooie zwembaden die je echt even gezien moet hebben!

Dat we hier op deze wereld prachtige landschappen hebben wist je al, maar er zijn er ook een aantal waar je van denkt, huh, hoe kan dat dan. Vreemde natuurlijke fenomenen waarvan soms wetenschappers verstelt staan hebben we ook, en[..]

...
Top 5 plekken om dolfijnen te spotten

Dat we hier op deze wereld prachtige landschappen hebben wist je al, maar er zijn er ook een aantal waar je van denkt, huh, hoe kan dat dan. Vreemde natuurlijke fenomenen waarvan soms wetenschappers verstelt staan hebben we ook, en[..]

...
Top 5 ecotoeristische bestemmingen

Dat we hier op deze wereld prachtige landschappen hebben wist je al, maar er zijn er ook een aantal waar je van denkt, huh, hoe kan dat dan. Vreemde natuurlijke fenomenen waarvan soms wetenschappers verstelt staan hebben we ook, en[..]

Geen deals meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Copyright © 2019 TravelClown, All Rights Reserved