AFDINGEN, hoe pak je dat het beste aan? 7 TIPS waarmee jij de beste prijs krijgt!

Of je nu een pro bent in het naar beneden halen van een prijs of altijd nerveus wordt van onderhandelen, er zullen hier vast wel wat tips bij zitten waar je wat aan hebt. In sommige landen is het heel normaal om af te dingen, zoals in Turkije, Tunesië, Egypte, Marokko, China, Thailand, Indonesië, Brazilië, en Cuba. Meestal is het dan bij markten of als je een ritje met de taxi boekt. Ook in ons eigen land is afdingen en handige skill, denk bijvoorbeeld aan iets op marktplaats kopen of een fiets op de markt halen.

afdingen bazaar

Vaak is de eerste prijs die de verkoper noemt helemaal niet de prijs waarvoor ze het verwachten te verkopen, maar zitten ze een heel stuk daarboven. Ze verwachten dat jij dan gaat onderhandelen, en als je dit dus niet doet ben je eigenlijk dief van eigen portemonnee. Let natuurlijk wel op dat in de bovengenoemde landen er voor veel dingen wel degelijk vaste prijzen gelden, zoals in supermarkten en hotels.

Tip 1: Hou je gezichtsuitdrukking neutraal

Vind je een item wat je echt heel graag mee naar huis zou nemen? Blijf nonchalant, want als de verkoper ziet dat jij al verkocht bent voordat je naar de prijs hebt gevraagd kan hij of zij er vrij zeker van zijn dat je bereid bent meer te betalen dan het eigenlijk waard is. Probeer nonchalant te blijven en als je met iemand gaat bespreken of jullie het willen kopen, gebruik neutrale woorden zoals “interessant”.

Extra tip: Doe niet je dure outfit of sieraden aan, zo ziet de verkoper meteen dat je geld hebt om uit te geven.

afdingen

Tip 2: Bepaal van tevoren je maximum

Jij hebt net een item dat je wel wil hebben gespot. Als je met vaste prijzen te maken hebt zou je waarschijnlijk naar het prijskaartje kijken en dan bepalen of het je geld waard is, maar met afdingen doe je dat andersom. Je bepaalt eerst wat je bereid bent te betalen, en daarna doe je een een bod of vraag de prijs. Als je niet zoveel ervaring hebt met onderhandelen kan het namelijk voorkomen dat je onbewust al hebt besloten dat je het gaat kopen, en dan achteraf toch spijt hebt. Dit voorkom je heel eenvoudig door een maximum prijs voor jezelf te bepalen. Lukt het je niet om eronder te komen, helaas pindakaas.

Extra tip: Zorg dat je genoeg contant geld bij je hebt en laat het subtiel zien. Als de verkoper het geld ziet is de kans net een beetje groter dat ze voor een lage prijs gaan.
 

Tip 3: Neem bedenktijd als nodig

Lukte het niet om tot de prijs die je wilde te komen, maar twijfel je toch? Neem dan even een denkpauze. Je bent de verkoper niets schuldig en er is ook een goede kans dat ze zelf nog iets omlaag gaan, want zover zij weten kan “I’ll think about it” net zo goed een beleefde “nee dat is te duur” betekenen. Is dat niet het geval, loop een extra rondje door de markt of slaap er een nachtje over. Denk je dat je spijt gaat krijgen van die prijs of denk je dat je spijt gaat krijgen als je niet voor de deal gaat? Kan je een soortelijk item ergens anders voor minder vinden?

afdingen

Tip 4: Onderhandel over extras

Verkopers zijn vaak bereid voor een lagere prijs te gaan als je meerdere spullen wil kopen. Bied aan om nog iets te kopen, maar alleen als de verkoper een goed prijs geeft. Je kan ook proberen korting te krijgen door twee of meer van dezelfde dingen te kopen, bijvoorbeeld om weg te geven aan vrienden of familie als je weer thuis bent. Als het handwerk is, zoals bijvoorbeeld reisartikelen bedrukken, dan weegt dit natuurlijk wel mee in de prijs. Vergeet dit niet tijdens het onderhandelen!

Extra tip: Als het product wat beschadiging heeft kan je dat gebruiken om een lagere prijs te krijgen, zorg wel dat je dit vriendelijk brengt.

Tip 5: Kies de beste tijd

De verkoper heeft het ook gewoon druk en is sneller bereid voor een lagere prijs te gaan als jij hem of haar bezighoud terwijl er andere klanten staan te wachten. In het geval van markten heeft het ook zin om aan het eind van de dag terug te komen als je er nog over na wilde denken, kans is dat ze dan wel lager gaan. De verkopers zijn moe, en alles wat jij koopt hoeven zij niet in te pakken.

onderhandelen tapijt

Dit geldt dus vooral voor markten, maar als je onderhandelt over grotere bedragen voor bijvoorbeeld een tapijt, dan wil je juist alle tijd en aandacht. Hier zijn de rollen namelijk omgedraaid, want doordat het grote bedragen zijn denken zij: doei, volgende als je te laag gaat zitten. In een rustig gesprek kan je de prijs beetje bij beetje onderhandelen.

Tip 6: Maak niet het openingsbod

Jij weet niet hoe duur het item is. Natuurlijk kan je een prima schatting making in sommige gevallen, maar uiteindelijk is het in de handen van de verkoper. Als jij een openingsbod maakt kan je daar nooit meer daar onder en word jouw prijs dus omhooggehaald. Wat je liever wil is dat je de prijs van de verkopers naar beneden brengt, het is dan een stuk makkelijker om lager uit te komen.

Als de verkoper vraagt wat je bereidt bent te betalen, ga voor goedkoop. Niet absurd goedkoop want dat kan als belediging worden opgevat. Wees ook niet bang om een “nadenkstilte” te laten vallen nadat de verkoper een prijs heeft voorgesteld, je hebt altijd kans dat ze hun eigen bod omlaaghalen.

Tip 7: Blijf altijd vriendelijk

Uiteindelijk it het allemaal niet persoonlijk als het niet lukte om een goede deal te sluiten, maar als ze echt niet verder naar beneden willen is er een grote kans dat ze anders verlies zouden draaien. Dit kan je ook vanuit een ander perspectief zien namelijk: oké, ik snap dat als ze bij iedereen zo goedkoop zouden gaan als bij mij de tent zou instorten, maar misschien kan ik de uitzondering zijn. Vraag dit niet direct, maar maak voordat je naar een prijs vraagt een vriendelijk praatje en stel je sympathiek op. Geef complimenten over de kwaliteit van de spullen die verkocht worden en toon interesse. Als helemaal niets lukt neem vriendelijk afscheid.

Extra tip: gaat het om een groot bedrag, laat je telefoonnummer achter voor het geval de verkoper van gedachten veranderd.

Onze nieuwe

Deals

V/A

974

Héérlijk! Twee weken naar Tropisch Thailand inclusief vluchten en verblijf in heerlijk 4-**** Beach Resort...

V/A

212

Unieke stedentrip in de zomer! 4 dagen RIGA met super vluchttijden en super fijn hotel...

V/A

318

Twee weken in hartje Toscane! Relaxen in luxe AGRITURISMO inclusief vluchten voor maar €159,- p/w

V/A

313

Lekker weg! All Inclusive naar Mallorca voor een BIZAR lekkere prijs! Inpakken & wegwezen voor...

V/A

258

Lekker naar de ZON! 4-**** LUXE op Mallorca incl. vluchten en meer voor maar €258,-

V/A

869

Tijd voor FUN! Tijd voor een heerlijke vakantie op Bonaire! TWEE WEKEN inclusief vluchten en...

Het Laatste

NIEUWS

...
Fotografische hotspots in Barcelona

Of je nu een pro bent in het naar beneden halen van een prijs of altijd nerveus wordt van onderhandelen, er zullen hier vast wel wat tips bij zitten waar je wat aan hebt. In sommige landen is het heel[..]

...
Gevaccineerden hoeven zich niet meer te laten testen of in quarantaine na vakantie!

Of je nu een pro bent in het naar beneden halen van een prijs of altijd nerveus wordt van onderhandelen, er zullen hier vast wel wat tips bij zitten waar je wat aan hebt. In sommige landen is het heel[..]

...
Pak maar snel je koffer! Duitsland, Oostenrijk en Italië gaan weer op geel.

Of je nu een pro bent in het naar beneden halen van een prijs of altijd nerveus wordt van onderhandelen, er zullen hier vast wel wat tips bij zitten waar je wat aan hebt. In sommige landen is het heel[..]

...
Bonje in Venetië vanwege cruiseschepen en PCR-Testen gratis voor kinderen!

Of je nu een pro bent in het naar beneden halen van een prijs of altijd nerveus wordt van onderhandelen, er zullen hier vast wel wat tips bij zitten waar je wat aan hebt. In sommige landen is het heel[..]

Geen deals meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Copyright © 2019 TravelClown, All Rights Reserved