Altijd al het NOORDERLICHT willen zien? Hier zijn 5 tips om je kansen te vergroten!

Staat het Noorderlicht zien ook op jouw bucketlist? Je ben zeker niet de enige die graag deze prachtige lichtshow zou willen zien. Hier hebben we voor jou de feiten en tips op een rijtje gezet.

Heel kort een uitleg over wat het noorderlicht is: ook wel bekent als de Aurora Borealis, deze intens gekleurde sluiers van licht zijn in werkelijkheid deeltjes van de zon die oplichten zodra ze in aanraking komen met gassen in de atmosfeer van de Aarde. Dit kan soms dagen aanhouden, maar het komt ook voor dat het binnen minuten al weg is.

1. Hoe donkerder hoe beter

Je kan de Aurora ondanks de naam noorderlicht ook in het zuidelijke halfrond zien, bijvoorbeeld in zuid Australië. Voor allebei is het belangrijk dat het zo donker mogelijk is, dus probeer bij steden met lichtvervuiling weg te blijven. Tijdens de winter gaan is voor deze reden ook een goed idee; in de winter zijn de nachten immers langer dus meer uren om de lichtshow mee te maken. Het is wel belangrijk dat het on- of minimaal bewolkt is, dus houd zowel de weersvoorspelling als de gemiddelden van vorige jaren in de gaten.

2. Blijf up-to-date

Experts kunnen redelijk voorspellen wanneer de Aurora zichtbaar zal zijn, en dit word online gepost dus let op deze data bij het plannen van je reis. Er zijn ook apps beschikbaar en we raden zeker aan om die voor je telefoon/tablet te kopen. Zelfs als de omstandigheden en voorspellingen er perfect uit zien, kan het noorderlicht toch uitblijven, het is namelijk net als het weer moeilijk te voorspellen. Zorg daarom dat je een paar dagen neemt om het licht te zien, zodat als het de eerste keer niet lukt je de dagen erna nog een keer kan proberen.




3. Beste plekken om het noorderlicht te zien

Je kan om de Aurora te zien naar het noorden, maar je kan dus ook naar het zuidelijk halfrond reizen. Hier hebben we goede plekjes op en rij gezet:

Alaska, USA 

Alaska is een van de beste locaties om het noorderlicht te zien vanwege de lange nachten en onbewolkte weersomstandigheden. Je kan de aurora hier het hele jaar zien, dus als je hierheen gaat kan dit ook tijdens de andere seizoenen. Let wel op wanneer er het meeste sneeuw valt, je wilt immers niet dat het noorderlicht achter de wolken verborgen blijft.

Noord Canada

In het noorden van Canada is het Noorderlicht regelmatig te zien, de hotspots zijn Yukon, de Northwest Territories en Nunavut. Je kan beter niet tijdens de zomer gaan omdat de dagen dan lang zijn, eind augustus tot midden april zijn de beste maanden met de meeste kans om het noorderlicht te zien. Op deze plekken is auroratoerisme populair dus overweeg een tour te boeken.

IJsland

IJsland heeft veel prachtige natuur te bieden en ook het noorderlicht is hier te zien. Ook hier raden we af tijdens de zomer te gaan, omdat de dagen dan lang zijn; tot wel 21 zonuren per dag! Beter kan je tussen september en april gaan. Ook IJsland heeft vele plekken waar het licht te zien is, waaronder Reykjavik, de hoofdstad.

Scandinavië

Meerdere Scandinavische landen zien regelmatig het noorderlicht, zoals Noorwegen, Finland en Zweden. Ook hier geld: september tot maart zijn de beste maanden voor succes en hoe noordelijker hoe beter. Overweeg bij deze ook om samen met een gids op zoek te gaan.

Nieuw Zeeland

Het zuidelijke eiland van Nieuw Zeeland is een van de allerbeste plekken om de aurora in het zuidelijk halfrond op te zoeken. De luchtvervuiling is minimaal en het wordt s’winters minder koud dan de voorgenoemde bestemmingen. Denk niet dat het warm is: het kan afkoelen tot wel -10 graden. In het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen omgedraaid, daarom is hier de beste tijd om te gaan onze zomer (dus hun winter) tussen maart en september.

Australië

De beste plekken om te auroraspotten in Australie zijn de meest zuidelijke punten, dit zijn de staat Victoria en de eilandstaat Tasmanie. Victoria is ook de staat waar je Melbourne vind, dus zorg goed dat je van de bewoonde wereld weg bent om lichtvervuiling uit de weg te gaan. Tasmanie ligt onder Victoria is het meest zuidelijke punt van Australie en heeft minder bewoond gebied, dus minder lichtvervuiling. Ook hier zijn de beste maanden maart tot september.




Antarctica

Zuidpool? Antarctica heeft prachtige onverstoorde natuur die bijna buitenaards aandoet. Je komt hier alleen met cruiseschip, en op het dek de bewegende show van gekleurd licht bekijken is een ervaring die je nooit zal vergeten. Maart is de beste tijd is om te gaan, omdat de weers- en zeeomstandigheden dan het beste zijn.

4. Foto’s van het noorderlicht? wees voorbereid

Ben je van plan hoge kwaliteit foto’s te maken, dan zijn er een aantal dingen om op te letten. Met je telefooncamera kan je natuurlijk ook foto’s nemen, maar deze vallen in het niet vergeleken met plaatjes genomen met betere apparatuur. Voor goede foto’s moet je camera zo stil mogelijk staan, dus een statief meenemen is zeker aan te raden. Andere tips zijn om op je camera de sluitertijd tussen de 10 en 25 seconden te zetten om de felle kleuren goed in beeld te brengen. Omdat het licht constant in beweging is zijn fotos met een sluitertijd richting de 25 seconden waziger. Zet je diafragma tussen de F2,5 en F5,5 op basis van hoe licht de omgeving is: meer licht > hogere F-waarde. Zorg dat je ruimte op je geheugenkaart hebt om te experimenteren met de instellingen.

5. Ga met een noorderlichtexcursie

Will je liever reizen met anderen, waaronder een getrainde gids, dan is een tour, cruise of excursie een goede optie. Je kan dan vertrouwen op de gids om het beste advies te krijgen over het bezichtigen van het noorderlicht. Ook zijn sommige locaties ver van de bewoonde wereld en ijskoud, en zeker dan is met een groepje reizen een goede manier om je eigen veiligheid te garanderen.

 

 

Onze nieuwe

Deals

V/A

1128

Maximaal genieten! TWEE WEKEN aan de Bounty Beaches van Kenia! Luxe 4-* droom-resort aan zee...

V/A

364

Ga je dan! TWEE WEKEN aan de Costa del Sol inclusief vluchten & lekker 3-***...

V/A

308

Vakantie aan de Turkse Riviera incl. vluchten, 5* resort & Ultra All Inclusive v/a €308,-

V/A

329

Bounty Beach bestemming Chalkidiki | 10 dagen incl. vluchten & leuk appartement voor maar €329,-

V/A

232

Extra veel romantiek! 5 dagen Venetië met vluchten vanaf Amsterdam + leuk hotel voor maar...

V/A

299

8 dagen in LUXE op Mallorca in heerlijk 4-**** Apart-hotel op TOPLOCATIE voor maar €299,-...

Het Laatste

NIEUWS

...
Fotografische hotspots in Barcelona

Staat het Noorderlicht zien ook op jouw bucketlist? Je ben zeker niet de enige die graag deze prachtige lichtshow zou willen zien. Hier hebben we voor jou de feiten en tips op een rijtje gezet. Heel kort een uitleg over[..]

...
Gevaccineerden hoeven zich niet meer te laten testen of in quarantaine na vakantie!

Staat het Noorderlicht zien ook op jouw bucketlist? Je ben zeker niet de enige die graag deze prachtige lichtshow zou willen zien. Hier hebben we voor jou de feiten en tips op een rijtje gezet. Heel kort een uitleg over[..]

...
Pak maar snel je koffer! Duitsland, Oostenrijk en Italië gaan weer op geel.

Staat het Noorderlicht zien ook op jouw bucketlist? Je ben zeker niet de enige die graag deze prachtige lichtshow zou willen zien. Hier hebben we voor jou de feiten en tips op een rijtje gezet. Heel kort een uitleg over[..]

...
Bonje in Venetië vanwege cruiseschepen en PCR-Testen gratis voor kinderen!

Staat het Noorderlicht zien ook op jouw bucketlist? Je ben zeker niet de enige die graag deze prachtige lichtshow zou willen zien. Hier hebben we voor jou de feiten en tips op een rijtje gezet. Heel kort een uitleg over[..]

Geen deals meer missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Copyright © 2019 TravelClown, All Rights Reserved